Over ons

De start

Het was koud op de avond van 5 november 1993. Met 20 enthousiaste zangers stonden we te verkleumen in de Benedictuskerk. Maar we hebben ons toen goed warmgezongen op die allereerste repetitie en het wondertje was geschied. We hadden een koor en we noemden het Projektkoor Rijswijk, met een eigenwijze K.

De bedoeling van een projektkoor is om te werken op projektbasis, zodat ook mensen die niet in een vast verenigingsverband willen musiceren, toch mee kunnen doen.

En zo gingen we van start. Onder leiding van onze eerste dirigent Marlies Huitink en gitariste Els Bakker. Iets later kwam pianist Jaap Heere erbij. Het was een spannende tijd, van zoeken naar je ‘identiteit’, je koorklank, en hoe je dingen zou gaan aanpakken. Het eerste bestuur en de eerste projekten; de eerste successen met Jesus Christ Superstar in 1996 in de Rijswijkse Schouwburg en ook de eerste meningsverschillen over hoe het verder moest.

Hoe ging het verder?

Maar nu, na bijna 30 jaar is het Projektkoor uitgegroeid tot een veelzijdig koor in Rijswijk. Ieder projekt wordt een nieuw concert. We hebben actieve leden en een stabiele organisatie met commissies die veel werk verzetten. Het koor werkt een thema uit tot muziektheater met zang, kleding, soms met decors en regie.

De oorspronkelijke bedoeling van een ‘projekt’koor is gebleven. Hoewel veel PKR-leden langere tijd verbonden blijven, is het ook normaal om eens een projekt over te slaan en bij een volgend projekt weer aan te haken.

Wat doet Projektkoor Rijswijk

  1. PKR biedt haar leden een plezierige, inspirerende, gezonde (en veilige) omgeving voor het uitoefenen van muziek. We scholen onze leden in zang en expressie. Dit doet het PKR door het aanbieden van wekelijkse repetities onder leiding van een vakkundig dirigent en professionele pianobegeleiding.
  2. Het publiek geven we bij onze concerten wij kwalitatief goede uitvoeringen . Bij de concerten en uitvoeringen is niet alleen de muziek belangrijk, maar ook de expressie, de aankleding van het concert, regie, decors, kleding e.d.. Wij geven concerten in theaters, kerken, verzorgingshuizen en in de openlucht.
  3. Bij onze concerten proberen wij (jonge) gastdeelnemers mee te laten doen. Dat kunnen bijvoorbeeld studenten zijn aan een conservatorium of mensen van andere verenigingen. Dit is een win-win. Onze concerten worden ‘verrijkt’ en we bieden aan jonge mensen de gelegenheid ervaring op te doen.

Gevarieerd repetoire

Bijzonder aan het Projektkoor Rijswijk is de grote variatie in muziekstijlen. Projekten variëren van filmmuziek tot klassiek, van popmuziek tot een sfeervolle kerst.

Voorbeelden daarvan zijn de uitvoering van een concert als ‘Sentimental Journey’ in 1996, met muziek uit de jaren 1930 en 1940, de uitvoering van het prachtige klassieke meesterwerk Requiem van Fauré in 2005 in het Belgische Gent. Daarna het concert ‘Grenzeloos’ met wereldmuziek in 2007 in Rijswijk. Maar ook het concert in april 2016 in Den Haag ‘A Celtic Journey’, met Ierse muziek en dans. Of het concert ‘Salut d’Amour’ met licht klassieke muziek in 2018, weer in Rijswijk.

Concerten

Het PKR verzorgt bijna ieder jaar een concert in de regio. Daarnaast verzorgt het PKR kleinere optredens, zoals op het Strandwalfestival Rijswijk, in de Oude Kerk in Rijswijk en soms in Delft. Ook treden we regelmatig op in verzorgingshuizen in de Haagse regio.

Onze huidige dirigent is Michel Hogenes, een veelzijdig musicus en muziekdocent. Vaste begeleidster op de piano is Alina Konstantinova.

De zangers van het PKR

Tja, en waarom ben je lid van het PKR? Waarom is zingen in een koor zo fijn? Natuurlijk is het voor de gezelligheid en het samenzijn. Maar dat is niet alles.

Koormensen zijn bijzondere mensen. Omdat ze bereid zijn zich te laten horen en zien. Door samen muziek te willen maken die mensen raakt. Het is het zoeken van de verdieping door de combinatie van tekst en klank. Muziek gaat de woorden voorbij. Want als je zingt, kom je los van woorden. Voor die prachtige momenten zit je op een koor, op Projektkoor Rijswijk, nog steeds met die eigenwijze K.